Whiskyprovning
19 Apr 2002
Vi samlades fredagen den 19 april 2002 för att få lära oss mer om den mytomspunna drycken Whisky. Kvällsseminariet var förlagt till Helensgården i Skövde.
Joakim Flinck inleder föredraget med att berätta om whiskyns ursprung där själva ordet whisky kommer från ordet uisge beatha som betyder livets vatten.
Processen som är för att framställa whisky är lång och komplicerad. Här ges en kort återberättelse om hur processen går till.
För att tillverka maltwhisky är det komplicerad procedur, men i korthet fungerar den enligt följande. För tillverkningen behöver man rent vatten, jäst och korn. Kornet stöps först i vatten så det blir vått. Därefter får det gro så att stärkelsen i kornet ombildas till socker. När kornet har grott torkas det i en ugn. Därefter krossas det i en speciell krossningskvarn så det blir grovt mjöl.
Mjölet läggs i varmt vatten så att det socker som finns i det lakas ur. Mjölresterna silas därefter bort. Det färdiga sockervattnet kallas mäsk. Mäsken blandas med jäst. Genom jäsningen som pågår i några dagar förvandlas mäsken till alkohol. Mäsken kokas i en destilleringsapparat. Alkoholen som kommer fram destilleras upprepade gånger. Alkoholen tappas därefter i ekfat i minst tre år. Därefter är whiskyn färdig.
En provning av fyra(4) olika sorters whisky genomfördes. Whiskyn som provades var
1. Lord Calvert
2. Aberlour 10 Years
3. Auchentoshan 10 Years
4. Laphroaig 10 Years
Enligt Joakim skulle whiskyn spädas med vatten, mellan 20-30 % vatten beroende på vilken whiskysort. En rekommendation var att man skulle späda med vatten tills "alkohol" doften försvann.
Ni som dricker whisky med is fick veta att det var att förstöra god whisky. Isen gör att smakupplevelsen minskar vid inmundigandet av whiskyn.
Vid det bordet jag satt diskuterade vi vilken whisky som var bäst av dessa fyra(4) - Vi hade alla olika åsikter, men en åsikt var vi rörande överens om och det var att Lord Calvert var sämst.
Vilken whisky som smakar bäst kan man snabbt konstatera är helt individuellt
Att märka är att den whiskyn som säljs mest på Systembolagt är Lord Calvert, efter denna provning och information som vi fått till oss börjar man undra varför.
Avslutningsvis som serverades en lättare måltid. Maten var så komponerad att den skulle passa väl ihop med whisky.
När alla vi gick hem så kände man att man fått en liten inblick i whiskyns historia och dess mysterier.
Ett spontant tacktal hölls för att tacka arrangören samt föreläsaren för den lyckade kvällen.
Antalet deltagare var 51 stycken.
Arrangör för kvällen var Sture Grönblad
Den som vill lära sig mer om whisky så finns det mycket information att få via internet. Här är några länkar som man kan titta på:
http://www.aflodal.com/
http://www.scotchwhisky.com/
Vid pennan: Robert Gorner